Brugerværktøjer

Webstedsværktøjer


Sidebjælke

udstyr:kost

Udstyr: Kost

Til turbrug sammensætter vi kost til 5 måltider.

  • Morgenmad
  • Formiddagspause
  • Frokost
  • Eftemiddagspause
  • Aftensmad
  • Aftenkaffe

Morgenmad

  • 75 gram grovvalset havregryn
  • ½ kop mandler
  • 1 sps hybenpulver
  • 3 sps hørfrø
  • 1 tsk kanel
  • Om aftenen rystes 50 gram mælkepulver med vand i ½L vandflaske. Mælken bliver bedre, hvis den rystes aftenen før anvendelse. Kan også rystes umiddelbart inden måltidet, men er knap så velsmagende. Mælken sættes til køling i strandkanten natten over.
  • Dertil kaffe fra stempelkande – så sparer du alt bøvlet med kaffefiltre og affaldsopbevaring.

Formiddagspause

  • vand
  • 25 gram mandler / peanuts pr. person i sjældne tilfælde (regn med hver 3. dag)

Frokost

  • 2 stk. loganbrød á 60 gram (4x8x2 cm) pr. person. I starten af ferien gerne med et stykke ost.

Eftemiddagspause

  • 25 gram mandler / peanuts pr. person

Aftensmad

  • Knorr Spaghetteria, præfabrikeret pastaret tilsat røget, stegt bacon, hamburgeryg eller lignende. Røget kød, der steges hårdt, så fedtet løber fra, har lang holdbarhed. Pas på med bacon i store mængder. Under stegning svinder det meget, men saltet forsvinder ikke. Tilsætter du siden for meget bacon bliver maden uspiselig.
    • Opdatering 02-08-2009: Efter forgæves eftersøgning i alle lokale supermarkeder skrev vi til Knorr og spurgte til produktet. Desværre har Knorr svaret, at produktet ikke mere sælges i Danmark, sælges i begrænset udvalg i Sverige og i fuldt udvalg i Tyskland. Det er vi meget utilfredse med ! Frysetørret mad til 70 kr. pr. portion er ikke noget attraktivt substitut - hverken hvad angår pris, næringsværdi eller nydelsesværdi.
  • Efteråret 2009 bruger vi derfor til test af andre løsninger. Mere herom senere. Har du nogle gode ideer eller erfaringer ? Skriv det på discussion siden eller mail det til Philip[at]Hettel[dot]dk

Aftenkaffe

  • 25 gram nødder / peanuts.

Loganbrød

Der findes rigtig mange opskrifter på loganbrød. Prøv en søgning på www.google.com . Vi anvender en grundopskrift, der ofte ændres lidt. Ændringerne er ikke altid forbedringer.

Version 23.10.2009

Dette er småkage versionen. Så er du advaret !

Ingredienser
  • 75 g smør
  • 100 g flydende honning
  • 3 dl Mælk
  • 1 dl Kaffe
  • 75 g alm hvedemel
  • 150 g fuldkorns speltmel
  • 125 g fuldkorns rugmel
  • 50 g kokosmel
  • 100 g skummetmælks pulver
  • 125 g Fiberbag (½ pose)
  • 150 g finvalset havregryn
  • 1 tsk fint salt (groft dúr ikke)
  • 200 g hakkede abrikoser (1 pose). Abrikoser kan købes færdighakkede i f. eks. Bilka.
  • 200 g hakkede mandler (mandelsplitter)
  • 100 g hakket chili chokolade (chili ikke så vigtig. Det vigtigste er mørk chokolade med højt kakaoindhold)
  • 50 g Blå birkes drysses over brødet
  • 2 tsk flydende vanilje (prøv bare med 3 tsk)

Rulles til pølser og forskæres som italienske mandelkager inden bagning. Skæres igen mellem 1. og 2. bagning. Bages som øvrige logan brød.

Version 13.06.2009

Dette er kage-udgaven, der ikke kan anbefales som egentligt brød. Vi har lidt blandede erfaringer med denne udgave: Mette bryder sig ikke om appelsinskallerne og Philip bryder sig af hensyn til diabetes ikke om det store indhold af kulhydrater (spis 2 stykker brød og løb rundt på væggene hele natten…..)

Ingredienser
  • 75 g smør
  • 100 g flydende honning
  • 3 dl Mælk
  • 1 dl Kaffe
  • 75 g alm hvedemel
  • 150 g fuldkorns speltmel
  • 125 g fuldkorns rugmel
  • 50 g kokosmel
  • 100 g skummetmælks pulver
  • 125 g Fiberbag (½ pose)
  • 150 g finvalset havregryn
  • 1 tsk salt
  • 200 g hakkede abrikoser (1 pose). Abrikoser kan købes færdighakkede i f. eks. Bilka.
  • 125 g hakkede mandler
  • 50 g hakkede valnødder
  • 100 g hakket chili chokolade
  • 100 g hakket appelsinskal
  • 50 g Blå birkes drysses over brødet

Metoden er samme som øvrige loganbrød.

Version 03.05.2009

Ingredienser
  • 150 g smør
  • 200 g flydende honning
  • 6 dl Mælk
  • 2 dl Kaffe
  • 150 g alm hvedemel
  • 300 g fuldkorns speltmel
  • 250 g fuldkorns rugmel
  • 100 g kokosmel
  • 200 g skummetmælks pulver
  • 250 g Fiberbag (1 pose)
  • 300 g finvalset havregryn
  • 2 tsk salt
  • 400 g hakkede abrikoser (2 poser). Abrikoser kan købes færdighakkede i f. eks. Bilka.
  • 250 g hakkede mandler
  • 100 g Blå birkes(2 poser) drysses over brødet
Metode
  • Varm smør, sirup, sukker, mælk,honning, kaffe
  • Bland resten i en stor skål
  • Bland det varme i og rør det grundigt
  • Bred dejen ud i 1 cm. tykt lag på bradepande med bagepapir
  • Fordel dejen med kagerulle & bagepapir
  • Skær dejen op i 4 x 8 cm. store stykker. Vigtigt på dette trin i processen. Du kan ikke skære i det bagte brød.
  • Drys hørfrø over brødet
  • Bag 1 time ved 100 grader på nederste rille i ovnen
  • Læg alufolie over og bag 1 time ved 150 grader på nederste rille i ovnen
  • Lad afkøle for åben ovndøren og pak i lufttætte beholdere / poser. Holdbarhed ca. 1 måned. Der opstår problemer med mug, hvis brødet er for fugtigt eller pakkes i plast mens det er varmt.

Version 29.07.2007

Ingredienser
  • 150 g smør
  • 100 g flydende honning. Alternativ: sirup
  • 6 dl Mælk
  • 2 dl Kaffe
  • 150 g alm hvedemel
  • 300 g fuldkorns speltmel. Alternativ: hvedemel
  • 250 g fulkorns rugmel
  • 150 g kokosmel
  • 200 g skummetmælks pulver. Alternativ: Soyamel, fuldkorn grahamsmel – til nød majsmel
  • 250 g Fiberbag
  • 300 g finvalset havregryn
  • 2 tsk salt
  • 50 g Perfect Fit – eller 125 g sukker. (Hvis du absolut ikke kan undvære det)
  • 250 – 450 g hakkede abrikoser – rosiner kan også bruges. Abrikoser kan købes færdighakkede i f. eks. Bilka.
  • Supplér eventuelt med en pose tørrede tranebær
  • 250 g hakkede mandler – eller 125 g mandler + 150 g nødder
  • Hørfrø kan eventuelt drysses over brødet
Metode
  • Varm smør, sirup, sukker og mælk (ikke Perfect Fit, den skal i melet)
  • Bland resten i en stor skål
  • Bland det varme i og rør det grundigt
  • Bred dejen ud i 2 cm. tykt lag på bradepande med bagepapir
  • Fordel dejen med kagerulle & bagepapir
  • Skær dejen op i 4 x 8 cm. store stykker. Vigtigt på dette trin i processen. Du kan ikke skære i det bagte brød.
  • Drys eventuelt hørfrø over brødet
  • Bag 1 time ved 150 grader på nederste rille i ovnen
  • Læg alufolie over og bag ½ time ved 150 grader på nederste rille i ovnen
  • Lad afkøle for åben ovndøren og pak i lufttætte beholdere / poser. Holdbarhed ca. 1 måned. Der opstår problemer med mug, hvis brødet er for fugtigt eller pakkes i plast mens det er varmt.

Kost & diabetes

Kosten er tilpasset diabetes type 2 og indeholder derfor reducerede mængder kulhydrat og fedt - i forhold til en kajaktur, hvor du arbejder en del. Kosten kan ikke anbefales til diabetikere, der kun ser kajakfilm i tv.

Er du diabetiker, anbefales det at gennemføre nogle testture, inden du sammensætter kosten til ferieture. Test din kost på dagsture og weekendture. Tag blodsukkerapparatet med og mål løbende dit blodsukker, så du får et billede af hvordan din krop reagerer i forhold til normalt. Erfaringsmæssigt kan der være meget stor forskel i forhold til hverdagslivet hjemme.

Det er en god ide at tage blodsukkerapparatet med på ferien og måle 2 → 5 gange i døgnet, selv om apparatet fylder i kajakken og målingerne øger risici for infektioner i fingrene. Brug evt. „Brillen-Klar“ eller renseservietter fra det lokale supermarked til at rense hænderne med. For at reducere riscici for forurenede test-strimler anvender vi Accu-Check Compact Pluswww.accu-chek.dk. Test-strimlerne ligger i en tromle inden i apparatet, hvilket er en stor fordel, når du har våde hænder, kolde hænder, skal måle i regnvejr etc. Se brugermanualen til AccuCheck Compact Plus her.

Bemærk at nogle blodsukkerapparater måler forkert ! Advarsel: Livsvigtige blodsukkermålere viser skrup-forkert

Ud over besværet med apparatet og målingerne, har vi aldrig oplevet problemer med kombinationen af ferie i havkajak og type 2 diabetes.

Frugt er en udfordring på langture. Holdbarheden er lav i en hårdt pakket kajak, hvor det kniber med pladsen og alting mases hårdt sammen. Køb frugt hver gang du er i nærheden af en butik og brug evt. vitaminpiller som erstatning.

/customers/8/6/d/hettel.dk/httpd.www/data/pages/udstyr/kost.txt · Sidst ændret: Y/m/d H:i af philip